Home » Gyermeksarok » Zárba illő kulcs » Mézzel vagy ecettel?

Mézzel vagy ecettel?

Anikó tulajdonképpen örült annak, hogy bátyja és öccse is van, de azért a hároméves Palika sok bosszúságot okozott neki. Befutott a szobájába, amikor ő nem volt otthon, kinyitogatta a fiókjait, színes ceruzákkal firkált a tiszta papírlapjaira, kiborította a „kacatos” dobozát, annak ellenére, hogy mindannyiszor megbüntették érte.
– Nem lehet, hogy nem érti meg -mérgelődött magában-, hiszen olyan értelmes már! -Anyu- kiáltott ki a konyhába-, ezt nem tűröm tovább, be fogom zárni az ajtómat! Megengeded?
– Megteheted, voltaképpen az is megoldás, de nem tudom, az lesz-e a legjobb? Palika okos gyerek, észrevenné, miért történt, lehet, hogy ellenkezést vált ki belőle, és amint módot talál rá, „csakazértis” bemegy. Tudod mit, beszéld meg ezt a kérdést bátyáddal is!
Péter nem nevette ki Anikót, csupán mosolygott, amikor azt mondta: -Van egy régi közmondás: „Több legyet foghatsz egy csepp mézzel, mint egy hordó ecettel!”
– Attól tartok, ez a bölcsesség magyarázatra szorul!
– Persze. Kedvességgel általában többet érünk el, mint szigorú figyelmeztetéssel, rászólással. Időnként behívom Palikát, és megmutatom neki, mivel dolgozom, természetesen azt is mondom, hogy pl. erre meg erre a füzetre, papírra nem rajzolhatok színessel semmit. Ezt megérti! És a fiókos szekrényem legalsó fiókját egyenesen átadtam neki, de megígértettem vele, hogy a többi fiókba nem nyúl! A törékeny tárgyakat viszont általa el nem érhető helyre raktam.
– Igen, látom, hogy jó barátságban vagytok, jobban is tart tőled, mint tőlem. Alig kell rászólnod…
– Próbáld meg te is! Megéri a fáradtságot!
– Igazad lehet! Mert olyan aranyos, amikor valamit kér, vagy amikor játszom vele. Aztán meg… anyát nagyon bántja, ha bosszantjuk egymást.
– Ha hiszed, ha nem, örömödet leled majd abban, hogy a kisöcséd a barátjának érez, majd meglátod, miket mond el, ha beavat az ő kis külön világába. Emlékezz csak, nemrég még te is egészen kicsi lány voltál… És ha adhatok egy utolsó tanácsot: keresd ki a Bibliából a 133. zsoltárt!
„Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek!”
(Zsoltár 133,1)

Szeresd a testvéredet!

, ,

About