Home » Lelkesítő » Napi Gondolat » Terveink

Terveink

Sok gondolat van az ember szívében, de csak az ÚR tanácsa áll meg. Péld 19,21

Mindennek a vége pedig közel van, legyetek tehát mértékletesek és józanok, hogy imádkozhassatok. Mindenekelőtt pedig tartsatok ki az egymás iránti szeretetben, mert a szeretet sok vétket elfedez. 1Pt 4,7-8

Ember tervez, Isten végez — szokták mondani. De komolyan vesszük-e, hogy valóban így van? Nem, hogy Isten tanácsát nem kérjük a terveinkhez, hanem sokszor még őt magát is kizárjuk a terveinkből, az életünk berendezéséből. Vagyis nem számolunk vele. Nem számolunk a hatalmával, ezért saját eszközeinkkel vívjuk a harcainkat. Nem számolunk akaratával, ezért olyasmiért küzdünk, ami nem minket illet. Nem számítunk segítségére, ezért emberekhez futkosunk, emberekre költjük minden pénzünket. A bölcs ember kikéri Isten tanácsát, és úgy tervez, hogy számol Isten válaszával, és kész elfogadni azt, mint jót a maga számára. Jó tudni azt, hogy ha Isten akar valamit, hogy megvalósuljon, akkor a pokol minden hatalma sem állíthatja meg. De tudnunk kell azt, is, hogy ha Isten nem akar valamit, akkor semmit sem számít az ember minden tudása és képessége. Mégis, néha kierőszakolhatja az ember a saját akaratát Istennél — ahogyan tette ezt Bálám, hogy elmehessen Bálák kérésére teljesíteni megbízatását —, de ez nem vált a javára.

Sok mindent gondolunk, tervezünk. Vannak futurológusaink, akik megpróbálják előre jelezni a jövőt, mint a meteorológusok az időjárást. De a jövő még az időjárásnál is szeszélyesebb. Ha tudni akarod a jövőt, olvasd inkább a Bibliát, mert csak az Úr tanácsa áll meg! Isten a jövő felől közöl annyit, amennyit tudnunk kell, a többit elrejtette az érdekünkben, és ezeket rá kell bíznunk. Isten megmondta a jövődről, hogy ha hiszel Jézus Krisztusban, akkor üdvösséged, örök életed van. Megígérte a testben való feltámadást, az ember helyreállítását. De azt is megmondta, hogy ha nem hiszel, borzalmas jövő vár rád. Isten azt sem rejtette el, hogy egyszer lejár ennek a világnak az ideje: „Mindennek a vége pedig közel van…” Nem tudjuk, mikor, de készen kell rá lennünk úgy, mintha holnap lenne (Arról nem is beszélve, hogy földi életünk bármikor véget érhet. Ahogy az öregotthonban mondogatták egy-egy haláleset kapcsán: „Nem aki koros, hanem aki soros!”.) A készenléti állapot pedig azt jelenti, hogy kitartó vagyok a szeretetben, a szeretetre törekszem, és megteszem a szeretet cselekedeteit.

Matisz Jánosné Széll Éva Anna

,

About