Home » Lelkesítő » Napi Gondolat » Milyen a lelkiismereted?

Milyen a lelkiismereted?

Kezed teremtett és erősített meg engem. Oktass, hogy megtanuljam parancsolataidat! Zsolt 119,73

Ez pedig az ő parancsolata, hogy higgyünk az ő Fiának, Jézus Krisztusnak nevében, és szeressük egymást, amint megparancsolta nekünk. 2Kor 1,20

Isten teremtette a testem és a lelkem, a teljes valóm, és ő helyezte belém az erkölcsi törvényeit. Minden ember a világon érzi, hogy a szülők iránti tiszteletlenség, a lopás, a hazugság, a házasságtörés és a gyilkosság (ami emberölést jelent) bűn, csak nem hallgatnak a lelkiismeretükre, és különböző magyarázatokat alkotnak maguknak, hogy megnyugtassák magukat és nyugodtan elkövethessék a rosszat. Pl., hogy az ellenséges népből valónak hazudhatok, a vallási meggyőződés nevében, vagy a kegyes halál érdekében gyilkolhatok, az emberi szabadság nevében házasságot törhetek. Mivel az emberek gondolkodása elsötétült, szükség van világos útmutatásra és tanításra. A zsoltáros arra igyekszik, hogy tanulja Isten Igéjét, és nekünk is minél alaposabban meg kell azt ismernünk, és elfogadnunk, hogy meg ne tévesszenek az emberi elméletek. Mert nem csak pénzmosás és olajszőkítés van, hanem a lelki „olajszőkítés” is létezik, amikor a rosszra mondják, hogy jó, és a jóra, hogy rossz.

János apostol kora hívő embereihez szól. Aki már az Úré lett, annak újra működik a lelkiismerete. Ezért arra figyelmezteti a hívőket, hogy vegyék komolyan „valahányszor vádol minket a szív, mert Isten nagyobb a mi szívünknél, és mindent tud” (20.v.). Ha nincs békességed, ha magyarázatokat kell gyártanod valami felől, hogy az miért helyes, hogy azt teszed, az figyelmeztessen, hogy nem az Úr szerinti úton haladsz! Könnyen elnézőek és megengedőek vagyunk önmagunkkal szemben, ezért érdemes oda figyelni a szív vádjára! Mert amikor „szívünk nem vádol minket, bizodalmunk van Istenhez” (21.v.), az azt jelenti, hogy nincs abban bűn, amit teszek, nincs, ami megronthatná a kapcsolatomat Istennel. Két dolog segít, hogy valóban megmaradjak az Isten útján: a Jézus Krisztus nevében való hit, tehát, hogy Ő legyőzte a bűneimet, és én szabad vagyok, és a szeretet.

Matisz Jánosné Széll Éva Anna

, ,

About