Zákeus

Egyik nap Jézus Jerikón haladt keresztül. A hír futótűzként terjedt: „Jön Jézus!”
Mindenki látni szerette volna és azt remélték, hogy beszél majd hozzájuk vagy csodát tesz.

Ebben a városban élt egy Zákeus nevű ember, aki vámszedő volt. Valószínűleg az emberek nem szerették Zákeust, mert ő szedte be az adót. Zákeus a pénz egy részét elküldte a kormánynak, a másik részét pedig magának tartotta meg. Ez a foglalkozás nagyon gazdaggá tette Zákeust.
Őhozzá is eljutott a hír, hogy Jézus a városba érkezik. Ő is szerette volna látni, de nagyon kicsi volt, nem nőtt nagyra és mivel mások magasabbak voltak nála és a tömeg is nagy volt, nem látott semmit. Ekkor egy szuper ötlete támadt! Felmászik egy vadfügefára, ami az útra hajlik, akkor láthatná Jézust. Felmászott a fára és itt kényelmesen elhelyezkedett egy villaszerű ágon, a  lombok között, hogy Jézust várja.  „Nagyon jó itt a helyem.”- gondolta. „Én látni fogom őt, anélkül, hogy ő látna engem.”
– „Zákeus, mássz le onnan azonnal!”
A kis adószedő nem hitt a fülének.  Jézus a fa alatt állt. Őt nézte. Őt hívta. Ha Zákeus meglepődött a Jézus hívása hallatán, a meglepetése még nagyobb lett, amikor Jézus azt mondta neki : – „Ma a te házadban kell megszállnom.”
Zákeus olyan gyorsan mászott le a fáról, hogy majdnem leesett. Zákeus nagyon izgatott lett arra a gondolatra, hogy Jézus hozzá fog menni.  De ez nem tetszett a népnek.  Ők azt gondolták, hogy Jézusnak nem egy olyan bűnös emberhez kell mennie, mint Zákeus. Jézus teljes változást hozott Zákeus életében. Zákeus azt mondta : – „Uram, a vagyonom felét a szegényeknek adom.  És ha valakit megrövidítettem volna, a négyszeresét adom neki vissza.”

Jézus nagyra értékelte Zákeus új életét. Szerette látni, ahogy az emberek elfordulnak a bűntől és azt teszik, ami helyes. Jézus azt mondta, hogy
„Az ember Fia eljött megkeresni és megmenteni azt, ami elveszett.”
Ezen a napon Jerikóban Jézus Zákeust találta meg.

, , ,

About