A nagy vacsora

Jézus gyakran volt szegények között, de néha a gazdagok is meghívták. Egyszer egy ilyen lakomán mondta el a következő történetet.

Élt egyszer egy gazdag ember, aki nagy lakomát rendezett és sok vendéget hívott meg. Óriási asztalokat állítottak fel és finomabbnál finomabb ételeket készítettek. A termet szépen feldíszítették. Amikor minden elkészült a gazdag ember elküldte a szolgáját, hogy hívja meg a vendégeket, mert már minden kész.
A szolga elment, de sajnos csak mentegetőző meghívottakkal találkozott. Az első azért nem akart elmenni, mert azt mondta, hogy földet vett és meg kell néznie.
A második, hogy öt iga ökröt és ki kell próbálnia, azért nem megy.
A harmadik, hogy most nősült, azért nem mehet.

Gyenge kifogások ezek gondolta a szolga, hiszen földet sem vesz úgy az ember, hogy előbb nem nézi meg vagy ökröt sem vesz meg úgy, hogy nem próbálta ki és egy feleség miatt lemondani a vacsorát…, hát ilyet se hallott még.
Miután minden meghívotthoz elment, visszatért urához.
Hol vannak? -kérdezte a gazdag ember.
A szolga mindent elmesélt. Haragra gerjedt a ház ura. Azt mondta a szolgának, hogy menjen ki a város útjaira és hozza be a szegényeket, nyomorékokat, sántákat, vakokat és mindenkit, amig van üres hely a házamba.
És képzeljétek, ezek az emberek örömmel mentek el és vettek részt a vacsorán.

Jézus ezután elmondja, hogy Isten országában is így van.
Amikor az Úr hív benneteket, álljatok készen arra, hogy igent mondjatok!

, ,

About