Home » Gyermeksarok » Zárba illő kulcs » A megértett példázat

A megértett példázat

  Pisti édesapja üzletember volt, és olykor körlevelet írt a vásárlóinak. Ilyenkor fiát kérte meg, hogy vigye postára a leveleket, azoknak pedig, akik közel laknak, dobja be a levélszekrényébe. Pisti kerékpárra ült, és elindult. Még el sem ért a postáig, amikor egy göröngyön ugrott az első kerék. Pisti leugrott a nyeregről, nem esett el, de a levélcsomag a földre került, a levelek szétszóródtak. Azokat bizony egyenként kellett összeszedegetni. És hogy a helyzet még kínosabb legyen; arra jött egy fiú, akit csak látásból ismert, és kinevette. Sőt intett egy cimborájának, és a szemközti gyalogjárón mulattak Pisti balesetén. Pisti elég nyomorultul érezte magát.
  Akkor azonban befordult a sarkon egy harmadik fiú, átlátta a helyzetet, és már ott termett Pisti mellett:
– Segítek, mielőtt a szél is beleavatkozik, és szétfújja a többit, – mosolygott, és még azt is hozzátette, ő is tudja, milyen nehéz kormányozni, és még valamit cipelni is. – Tudom, mert én is jártam már így! Tudod mit, add ide egy részét, én is a posta felé megyek, segítek!
– Ó, de kedves vagy, nagyon köszönöm! – mondta Pisti, és már sokkal jobban érezte magát.
   Otthon azután elmondta a történteket, és a húga fölkiáltott: – Ez az eset hasonlít az irgalmas samaritánus történetére!
– Lehet! Én ugyan nem gondoltam erre, de igazad van. Az a fiú, aki segített, valóban azt tette, amire az Úr Jézus tanított bennünket.
Édesapja is beleszólt:
– Az ő példája meg téged tanított arra, hogy te is ilyenféleképpen viselkedj. No persze, igen sokféle helyzetben van erre módunk…
– Tegnap édesanya elvette az öreg Seregi nénitől a kosarát, amikor az üzletből tartottak hazafelé – mondta Erzsi, Pisti húga, -, láttátok volna, milyen hálásan köszönte a néni.
Pisti elgondolkozott, majd azt mondta:
– Most kezdem fölfogni, mi a különbség az egyszerű udvariasság és segítőkészség között! A barátságos viselkedés is jólesik mindenkinek, de a segítség… nekem valami melegség járta át a szívemet, amikor az a fiú segített. Különben Miklósnak hívják…
– Hát akkor azt is tanuljuk meg, mit mond erről a Szentírás, szólt az apa:
„Míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel!” (Galata 6,10).

Légy barátságos!

About